Anbefaling (MarieBjørnstad)
Forside Add meg Om meg Kontakt

Anbefaling"Jeg tenker nok du skjønner det sjølv"

 

I denne boka får vi høre Ragnhild Gjerstand (mormor) historier om Chrisoffers liv. Stunder hos mormor og mormor, Aktiviteter ute på gården og stunder i hjemmet. 
Mormor mener han er en aktiv og snill gutt noe som står i grell kontrast med stefarens beskrivelse av Christoffer som mener han er en svært vanskelig gutt og hanskes med.  
Etter hvert i boka begynner det å dukke opp skader på guttungen. Blåmerker, kuler i hodet, skrubbsår. Og når mormor spør hva som har skjedd sier han bare "Husker ikke" 
Formuleringa av tittelen i boka  "
Jeg tenker nok du skjønner det sjølv" blir gjentatt flere ganger i boka. Spesielt da noen spør han om hvordan skadene har oppstått.
Han var bare åtte år gammel da han ble funnet død i senga si hjemme den 2. Februar 2005.
Det ble mange forskjellige saker ut av dette. Sakene ble først henlagt av politiet to ganger før den ble beordret etterforsket av Riksadvokaten.
Barnet grusome stefar ble dømt til seks års ubetinget fengsel for  legemsbeskadigelse med døden til følge under særdeles skjerpende omstendigheter i 2008.
Etter drapet på Christoffer fikk moren to nye barn med den senere drapsdømte stefaren. I 2012 ble moren fratatt omsorgen for disse barna av barneværnet grunnet omsorgssvik.

Boken er skrevet om situasjonene frem til den dagen Christoffer dør. Jeg har lest den 3 ganger og den er like fantastisk hver gang. Den er ufattelig trist og tung å lese! Jeg anbefaler den på det sterkeste! Den inneholder masse følelser og mange tunge og vanskelige sider men den inneholer også en sterk historie om en 8 år gammel gutt alle burde lese om! En av di beste bøkene jeg har lest, men også en av di med mest tårer. Den går helt inn i livet til Christoffer. Mormoren har lenge sett forandringer i Christoffers oppførsel og holdninger og mistenkt at noe har skjedd i hjemmet.  Dette står i obdusjonsrapporten hans:

Om dødsårsaken konkluderer VI med at det er overveiende sannsynlig at dødsårsaken er alvorlige hjerneskader etter gjentatte alvorlige hodetraumer, minst to hjernerystelser i løpet av to uker. Det siste hodetraumet ga til slutt så alvorlige forandringer i hjernens kjemiske prosesser slik at kontrollen over vitale funksjoner stanset opp. Christoffer hadde også papir i nese og svelg da han døde. Ut ifra erfaring, mener Grøgaard at syke barn ikke putter noe i munnen, og at noen andre må ha puttet papiret i munnen på Christoffer.

 

 Det er helt ufattelig at noen kan gjøre noe sånt mot et lite barn! Jeg blir så irritert, sur og trist på samme tid! Bare å høre navnet eller se at bilde av han stikker det i brystet mitt! Det er så ufattelig..
Den Norske Bokdatabasens omtale:
Denne boken forteller historien om Christopher Kihle Gjerstad som døde da han var åtte år. Stefaren ble dømt for å ha mishandlet gutten til døde. Forfatteren gir et bilde av Christoffers oppvekst og adferdsvansker, og problemene som oppstod da moren fikk en ny samboer.
Forlagets omtale:
Christoffer Kihle Gjerstad ble bare åtte år. Først fire år senere ble stefaren dømt for å ha påført gutten skadene han døde av. Moren er fremdeles under politietterforskning for medvirkning. Hva får voksne til å mishandle et barn til døde? Og hva gjør at verken den nærmeste familien, skolen, helsevesenet, politiet eller andre offentlige instanser skjønner hva som skjer - før det er for sent? "Jeg tenker nok du skjønner det sjøl", svarte Christoffer alltid når han ble spurt hvor alle skadene kom fra. Det vil du også gjøre når du har lest denne boka.

«Hva får voksne mennesker til å mishandle et barn til døde?
Og hva gjør at verken den nærmeste familien, skolen,
helsevesenet, politieteller andre offentlige instanser
skjønner hva som skjer - før det er for seint?.» 
(sitat fra boka)Her er noen likter dere burde lese!

 http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/krim/christoffer-var-livredd-for-aa-dra-hjem-rett-foer-han-doede-3738307.html

http://www.dagbladet.no/2012/03/23/nyheter/innenriks/christoffer-saken/barnemishandling/rettssak/20812494/

http://tb.no/nyheter/christoffers-mor-domt-til-fengsel-1.7196260

 

Dette ble et veldig rotete innlegg men har du lest noe om det? Isåfall, hva syntes du?

€ Marie Bjørnstad

 

 • 4 kommentarer


  Martine♥10.10.2012 kl.14:31

  Veldig fint skrevet, skal lese den en gang :)
  ANE10.10.2012 kl.15:25

  Off, vet ikke helt om jeg klarer å lese den, men bra anbefaling :)
  Marie10.10.2012 kl.16:23

  ANE: Den er tung men man brude ikke gå glipp av den <3
  Marie10.10.2012 kl.16:23

  Martine: Takk :)

  Skriv en ny kommentar

  hits